Sos pomidorowy
Bardzo szybki i łatwy do wykonania sos pomidorowy z dodatkiem czosnku i ziół... Idealnie sprawdzi się jako podkład i sos do pizzy. Świetnie smakuje również z makaronem lub nachosami.
Składniki:
- 500 g przecieru pomidorowego
- 3 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy przecier pomidorowy. Dodajemy: 3 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich , pół łyżeczki soli , łyżeczkę cukru i odrobinę czarnego pieprzu, wyciskamy 2 ząbki czosnku. Zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut pod przykryciem. Mieszamy co jakiś czas. Sos jest gotowy gdy lekko zgęstnieje.
Komentarze
Prześlij komentarz