Pieczony pstrąg tęczowy z cytryną i rozmarynem
Bardzo smaczny pieczony pstrąg tęczowy z cytryną i świeżym rozmarynem... Najlepiej przygotować go kilka godzin wcześniej, wstawić do lodówki i upiec. Wtedy nabierze pełnego smaku.
Składniki:
- 2 świeże patroszone pstrągi tęczowe (ok. 600 g)
- cytryna
- 4 łyżeczki ulubionej przyprawy do ryby (lub więcej, to zależy od smaku)
- kilka małych gałązek świeżego rozmarynu
- oliwa z oliwek
Pstrągi oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy. Przekładamy na talerz. Pół cytryny wyciskamy, a drugą połowę kroimy w półplasterki lub w ćwiartki. Pstrągi dokładnie nacieramy wyciśniętym sokiem z cytryny oraz przyprawą do ryby. Do środka każdej ryby wkładamy po kilka kawałeczków pokrojonej cytryny (resztę zostawiamy do dekoracji) i po jednej małej gałązce świeżego rozmarynu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (możemy również na noc). Po tym czasie blaszkę smarujemy odrobiną oliwy i przekładamy do niej pstrągi. Dekorujemy je pokrojoną cytryną i świeżym rozmarynem. Skrapiamy lekko oliwą z oliwek (również w środku). Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku.
idealny obiad dla mnie:)
OdpowiedzUsuńmm pysznie wyglada;)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Poproszę na jutrzejszy obiad ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pstrągi! Muszę wypróbować z Twojego przepisu, bo świetnie wygląda!
OdpowiedzUsuń:)
Wspaniale wygląda ten pstrąg :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńpyszne danie - chętnie bym spróbowała - pozdrawiam :-)