Omlet czekoladowy z pomarańczą
Mocno czekoladowy omlet z dodatkiem skórki pomarańczowej... Nasączony świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Podany z kawałkami pomarańczy i posiekaną gorzką czekoladą...
Składniki:
Omlet:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki mleka
- 20 g mąki pszennej z pełnego przemiału
- 10 g gorzkiego kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Nasączenie:
- kilka łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
Na wierzch:
- 1 pomarańcza (obrana ze skórki i pokrojona na kawałki)
- 2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier trzcinowy, żółtka oraz mleko i dalej ubijać. W miseczce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz skórkę pomarańczową. Dodać do piany i delikatnie wymieszać. Rozgrzać patelnię i wylać na nią masę. Smażyć z obu stron pod przykryciem. Gotowy omlet wyłożyć na talerz i nasączyć świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Na wierzchu ułożyć kawałki pomarańczy i posiekaną gorzką czekoladę.
taki gruby i wilgotny, cudowny <3 a połączenie kakao i pomarańczy uwielbiam!
OdpowiedzUsuńKlaudio ale super danie, a zdjęcia rewelacyjne :-)
OdpowiedzUsuńczekoladowy *.*
OdpowiedzUsuńTo moje smaki - czekolada z pomarańczą doskonała para
OdpowiedzUsuń