Ciasto przekładane z miodem i kremem
Przepyszny przekładaniec, który robi wielkie wrażenie swoim wyglądem i smakiem! Ciasto kakaowe z miodem przełożone pyszną, kremową masą budyniową, a w środku miękki biszkopt... Cudowne! Blaty ciasta można upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień przełożyć kremem i pozostawić w chłodnym i suchym miejscu aż blaty zmiękną. Ciasto wprost rozpływa się w ustach i z każdym kolejnym dniem jest się coraz lepsze!
Składniki na ciasto kakaowe:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150 g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Mąkę
przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Masło lub margarynę roztopić z miodem
i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec
ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać roztopione masło i ubite
jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Ciasto
wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 35
cm. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut. Drugą część upiec w
ten sam sposób, ostudzić.
Składniki na ciasto biszkoptowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- 4 jajka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić
białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1
żółtku i dalej ubijać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać
do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto
wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w
temperaturze 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić.
Składniki na masę:
- 500 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy (16g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
Z
mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów ugotować budyń: pół
szklanki mleka odlać i wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z
cukrami. Następnie wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia.
Budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać
ostudzony budyń (może być lekko ciepły) i zmiksować na gładką masę.
Przygotowanie:
Blaty
przełożyć kremem: na spodzie blat kakaowy posmarować połową kremu, następnie położyć blat biszkoptowy, posmarować resztą kremu, przykryć blatem
kakaowym. Ozdobić mleczną czekoladą*.
*Ciasto doskonale smakuje oblane mleczną czekoladą. W tym celu należy roztopić 200g mlecznej czekolady w kąpieli wodnej i rozsmarować na gotowym cieście.
**Wykonanie ciasta można sobie rozłożyć na kilka dni. Pierwszego dnia pieczemy
blaty, przykrywamy ściereczką, na drugi dzień robimy krem i przekładamy
nim ciasto, następnie pozostawiamy w chłodnym i suchym miejscu aż blaty zmiękną.
łał! ale przekładaniec! świetny!
OdpowiedzUsuńPs.serdecznie zapraszam do brania udziału w moim czekoladowym konkursie, informacje u mnie na blogu! :)
Bardzo fajne ciacho. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńW sam raz jako dodatek do popołudniowej kawy :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje ,ciasto jak marzenie bardzo udane co widać ....
OdpowiedzUsuńa i bez wątpienia bardzo smaczne co wynika z składników.
Pyszności ....
Klaudio fantastyczne ciasto - własnie takie lubię najbardziej/Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiękne to ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny przekładaniec! Pycha!!!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda! Może skuszę się na zrobienie go, bo nie ma zbyt wymyślnych składników :D Bardzo lubię proste przepisy, bo zazwyczaj nie wiem, gdzie mogę dostać te wszystkie wyjątkowe produkty.
OdpowiedzUsuń