środa, 18 lutego 2015

Śledzie korzenne


Przepyszne śledzie marynowane w mieszance oleju lnianego, musztardy, miodu, sosu sojowego i soku z cytryny... Doprawione świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Z bardzo aromatycznymi przyprawami korzennymi: cynamonem, kardamonem, imbirem i goździkami... Podawane z pokrojoną cebulką...


     Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych z solanki (mogą być również w oleju)
  • 2 cebule

     Marynata:
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ szklanki oleju lnianego
  • świeżo zmielony czarny pieprz

    Przyprawy:
  • 6 goździków
  • 1 łyżeczka kolendry (całe ziarenka)
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru 

   Przygotowanie:

 Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie*. Wodę zmienić kilka razy, aby nie były za słone. Śledzie wyjąć z wody i pokroić na kawałki. Cebulę cienko pokroić. Przygotować marynatę: wymieszać musztardę z sosem sojowym, miodem, sokiem z cytryny oraz olejem lnianym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawić. Na suchej patelni podgrzewać goździki i ziarenka kolendry, następnie dodać mielone przyprawy: kardamon, cynamon oraz imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i podgrzewać aż przyprawy uwolnią swoje aromaty. Przełożyć do marynaty i starannie wymieszać. W słoiku układać warstwami cebulę i pokrojone śledzie. Każdą warstwę polewać korzenną marynatą. Wstawić do lodówki na noc, a najlepiej na 1-2 dni, aby śledzie przeszły aromatem przypraw i marynaty. 

* Jeśli mamy filety śledziowe w oleju od razu  kroimy je na kawałki.

9 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają. Lubię śledzie pod każdą postacią. Te Twoje też chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiadają się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na śledzie, bardzo lubię je i jadłam śledzie w takiej wersji są bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich jeszcze nie jadłam. Czas to nadrobić, bo prezentują się bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo apetycznie, tylko ta kolendra :(
    nie znoszę jej - można ominąć, albo zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam śledzie - te muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wypróbuję Twój przepis. Wygladają pysznie. Niestety nie dam rady z kolendrą. Zasiałam ja kiedys w ogródku, ale była tylko ozdobą

    OdpowiedzUsuń