niedziela, 21 czerwca 2015

Szarlotka z kokosową kruszonką

 
Szarlotka z kokosową kruszonką... Jest wyjątkowa! Kruche ciasto, dżem brzoskwiniowy, prażone jabłka z cynamonem i pyszna, chrupiąca kokosowa kruszonka... Posypana cukrem pudrem i podana z lodami smakuje wyśmienicie!


  Składniki:

    Spód:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • 150 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
 
    Kokosowa kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g  ziemniaczanej
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru
  • 125 g schłodzonego masła 
 
    Prażone jabłka z cynamonem:
  • 1 - 1,5 kg  jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
    oraz:
  • 150 g dżemu brzoskwiniowego
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie: lody do podania

     Przygotowanie:

  • Prostokątną formę o wymiarach około 26 x 33 cm, (min 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Przygotować spód: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta), następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować na placek o wymiarach formy. Przenieść ciasto do formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • Przygotować wierzch: do miski przesiać obydwie mąki, dodać wiórki kokosowe , cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie sypka kruszonka (drobne okruszki ciasta). Na czas przygotowania jabłek wstawić do lodówki.
  • Przygotować prażone jabłka z cynamonem: obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać jabłka, wsypać cukier i wymieszać. Zacząć podgrzewać na średnim ogniu, dodając cukier wanilinowy i cynamon. Smażyć przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wyjąć formę z ciastem z lodówki i posmarować cieniutko dżemem. Wyłożyć jabłka i posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec przez około 50 minut lub do czasu aż wierzch i spód będą zrumienione na miodowy kolor. Po 30 minutach pieczenia można sprawdzić jak wygląda spód i wierzch. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Szarlotka doskonale smakuje również z lodami. 
 

5 komentarzy:

  1. Genialny pomysł na kruszonkę! :) I cudowna szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda Twoje ciasto. Uwielbiam kruszonkę na cieście, pewnie jak większość osób. A szarlotka i kruszonka razem to już musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej!
    www.vaguue.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka pyszna szarlotka! Połączenie jabłek i kokosów, cudo <3

    OdpowiedzUsuń