Szarlotka z kokosową kruszonką
Szarlotka z kokosową kruszonką... Jest wyjątkowa! Kruche ciasto, dżem brzoskwiniowy, prażone jabłka z cynamonem i pyszna, chrupiąca kokosowa kruszonka... Posypana cukrem pudrem i podana z lodami smakuje wyśmienicie!
Składniki:
Spód:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru
- 150 g schłodzonego masła
- 1 jajko
Kokosowa kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g ziemniaczanej
- 150 g wiórków kokosowych
- 50 g cukru
- 125 g schłodzonego masła
Prażone jabłka z cynamonem:
- 1 - 1,5 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
oraz:
- 150 g dżemu brzoskwiniowego
- cukier puder do posypania
- opcjonalnie: lody do podania
Przygotowanie:
- Prostokątną formę o wymiarach około 26 x 33 cm, (min 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przygotować spód: do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką i cukrem, aż powstanie kruszonka (drobne okruchy ciasta), następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciasto włożyć do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować na placek o wymiarach formy. Przenieść ciasto do formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny.
- Przygotować wierzch: do miski przesiać obydwie mąki, dodać wiórki kokosowe , cukier i pokrojone na małe kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie sypka kruszonka (drobne okruszki ciasta). Na czas przygotowania jabłek wstawić do lodówki.
- Przygotować prażone jabłka z cynamonem: obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać jabłka, wsypać cukier i wymieszać. Zacząć podgrzewać na średnim ogniu, dodając cukier wanilinowy i cynamon. Smażyć przez około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wyjąć formę z ciastem z lodówki i posmarować cieniutko dżemem. Wyłożyć jabłka i posypać kruszonką, wstawić do piekarnika i piec przez około 50 minut lub do czasu aż wierzch i spód będą zrumienione na miodowy kolor. Po 30 minutach pieczenia można sprawdzić jak wygląda spód i wierzch. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Szarlotka doskonale smakuje również z lodami.
Po prostu wspaniała :-)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł na kruszonkę! :) I cudowna szarlotka :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda Twoje ciasto. Uwielbiam kruszonkę na cieście, pewnie jak większość osób. A szarlotka i kruszonka razem to już musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńwww.vaguue.blogspot.com
Jaka pyszna szarlotka! Połączenie jabłek i kokosów, cudo <3
OdpowiedzUsuń