Przejdź do głównej zawartości
Ciasto brzoskwiniowe z migdałami
Cudowne, letnie ciasto z owocami pełnymi słońca! Pyszny, migdałowy spód, soczyste brzoskwinie i warstwa śmietankowego biszkoptu... Mmm... Musicie koniecznie spróbować tego lata!
Składniki na 1 formę o średnicy 26 cm :
- 250 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g zmielonych migdałów
- 3 jajka
- 175 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 250 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 kg brzoskwiń
- 50 g płatków migdałowych
- 200 g gęstej śmietany
- skórka otarta z 1 małej cytryny
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę pszenną , 50 g mąki ziemniaczanej i zmielone migdały. Dodać 1 jajko, masło, sól, 100 g cukru i 1 łyżkę cukru waniliowego. Ze wszystkich składników zagnieść szybko gładkie ciasto i włożyć je na 30 minut do lodówki. Brzoskwinie zanurzyć na chwilę we wrzątku, obrać ze skóry, przekroić na pół i usunąć pestki. Szklankę wody zagotować z 50 g cukru, włożyć do niej połówki brzoskwiń, gotować przez 15 minut na małym ogniu, po czym dobrze osączyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180 stopni C. Natłuścić formę. Ułożyć ciasto na dnie formy i uformować brzeg wysokości 2 cm. Piec ciasto przez 15-20 minut. Na spodzie z ciasta ułożyć brzoskwinie, posypać migdałami. Oddzielić żółtka od białek pozostałych jajek. Żółtka utrzeć z resztą cukru i cukru waniliowego, następnie wymieszać ze śmietaną , skórką cytrynową i pozostałą mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Masą biszkoptową przykryć brzoskwinie, wygładzić powierzchnię i piec ciasto przez około 30 minut. Gdy ciasto przestygnie wyjąć je z formy , żeby całkiem ostygło. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz