Ciasto z wiśniami i kruszonką
Pyszne, letnie ciasto z owocami... Mmm... I ta chrupiąca, cynamonowa kruszonka! W sam raz na podwieczorek, czy do kawy. Warto wypróbować ten przepis w sezonie na wiśnie.
Składniki na 1 formę o średnicy 26 cm:
- 300 g masła
- 500 g wiśni
- 225 g cukru
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy cytryny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- 50 g obranych i zmielonych migdałów
Przygotowanie:
Masło roztopić na małym ogniu i ostudzić. Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować, posypać 25 g cukru i odstawić. Mąkę, proszek do pieczenia, pozostały cukier, skórkę cytrynową, sól i cynamon wymieszać w misce. Dodać rozpuszczone masło i jajko, wymieszać ręcznym robotem, żeby powstało grudkowate ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Formę dobrze posmarować masłem. Połowę ciasta włożyć do formy, przycisnąć do dna i posypać migdałami. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Pozostałe ciasto rozkruszyć i posypać nim wiśnie. Piec ciasto na środkowym poziomie piekarnika przez 40 minut na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu odkroić brzeg ciasta od formy; ciasto pozostawić w formie do ostudzenia. Najlepsze jest świeże , ale po 1-2 dniach jest również bardzo dobre.
Uwielbiam kruszonke! :)
OdpowiedzUsuń