Ciasto z wiśniami i kruszonką



  Pyszne, letnie ciasto z owocami... Mmm... I ta chrupiąca, cynamonowa kruszonka! W sam raz na podwieczorek, czy do kawy. Warto wypróbować ten przepis w sezonie na wiśnie.


   Składniki na 1 formę o średnicy 26 cm:

  • 300 g masła
  • 500 g wiśni
  • 225 g cukru
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko
  • 50 g obranych i zmielonych migdałów

   Przygotowanie:

Masło roztopić na małym ogniu i ostudzić. Wiśnie umyć, osuszyć i wydrylować, posypać 25 g cukru i odstawić. Mąkę, proszek do pieczenia, pozostały cukier, skórkę cytrynową, sól i cynamon wymieszać w misce. Dodać rozpuszczone masło i jajko, wymieszać ręcznym robotem, żeby powstało grudkowate ciasto. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C. Formę dobrze posmarować masłem. Połowę ciasta włożyć do formy, przycisnąć do dna i posypać migdałami. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Pozostałe ciasto rozkruszyć i posypać nim wiśnie. Piec ciasto na środkowym poziomie piekarnika przez 40 minut na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu odkroić brzeg ciasta od formy; ciasto pozostawić w formie do ostudzenia. Najlepsze jest świeże , ale po 1-2 dniach jest również bardzo dobre.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty