niedziela, 20 lipca 2014

Grzanki czosnkowe




  Często nie wiemy co zrobić z pieczywem z poprzedniego dnia... Oto prosty sposób! Grzanki czosnkowe smakują wyśmienicie i są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Sprawdzają się doskonale na śniadanie - np. jako dodatek do jajecznicy , czy serka wiejskiego oraz na kolację - np. do sałatki. Pasują również do zup. Uwielbiam je :)


      Składniki:
  • pieczywo - np. bagietka, chleb, bułka
  • masło
  • czosnek
  • sól
  • zioła prowansalskie, suszony rozmaryn, bazylia  
  • ewentualnie dodatki: ketchup , ser żółty


   Przygotowanie:

  Pieczywo kroimy na kromki o grubości około 1 cm ( bułkę na pół ). Następnie każdą kromkę smarujemy dokładnie masłem i wyciskamy na nią czosnek ( 1 ząbek powinien wystarczyć na 2 grzanki - oczywiście wszystko zależy jakie są one wielkości ). Delikatnie solimy i posypujemy ziołami prowansalskimi , rozmarynem lub bazylią. Można je upiec w piekarniku , w nagrzanym grillu elektrycznym lub w zwykłym tosterze. Gdy będą zarumienione wyjmujemy je. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Podawać jako dodatek do jajek, serów, sałatek lub solo z ketchupem , serem żółtym.


                                                   

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie grzanki! Fajny pomysł na wykorzystanie starszego pieczywa:)

    OdpowiedzUsuń