środa, 9 lipca 2014

Jabłecznik francuski

To doskonałe ciasto można upiec o każdej porze roku , ponieważ  jabłka  są dostępne przez cały rok. Jabłecznik francuski to specjalność kuchni francuskiej, którą w łatwy i szybki sposób możemy przygotować w domu.


Składniki  na 1 tortownicę o średnicy 26-28 cm:

  • 75 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 750 g kwaskowatych jabłek
  • 150 g gęstej śmietany 

Przygotowanie:

 Masło utrzeć na pianę z 100 g cukru, 1 łyżką cukru waniliowego i solą. Wyrobić ciasto, dodając do masy stopniowo 2 jajka , mąkę pszenną , ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Obrać jabłka , usunąć gniazda nasienne i pokroić jabłka na plasterki grubości 0,5 cm. Nagrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C. Włożyć ciasto do formy lekko wysmarowanej masłem i wyrównać jego powierzchnię. Ułożyć wokół plasterki jabłek , wciskając je lekko w ciasto. Piec ciasto na dolnym poziomie piekarnika przez 35-40 minut. Śmietanę wymieszać z pozostałymi jajkami oraz resztą cukru i cukru waniliowego. Śmietaną polać jabłeczniki wstawić go na środkowy poziom piekarnika , piec jeszcze 25-30 minut. Po ostygnięciu można posypać jabłecznik cukrem pudrem.










2 komentarze: