Kopytka
Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na tradycyjny obiad... Z racji , że w piwnicy stało wiaderko z ziemniakami i trzeba było je wykorzystać postanowiłam zrobić pyszne kluski - kopytka. Były na prawdę bardzo smaczne. Ja lubię je z dodatkiem ciemnego sosu. Doskonale smakują również z podsmażoną cebulką.
- 1 kg ziemniaków ugotowanych
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie , a następnie przepuścić przez maszynkę. Po ostygnięciu połączyć je z jajkiem i mąką. Posolić , dokładnie wymieszać i podzielić na kilka części ( z każdej części należy uformować wałeczek). Toczyć wałeczki grubości palca i lekko spłaszczyć. Kroić ukośnie na niewielkie części. Kluski wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju , aby się nie posklejały. Przemieszać drewnianą łyżką. Gotować 2-3 minuty od ich wypłynięcia. Podawać z dodatkiem podsmażonej cebulki lub polać sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz