piątek, 18 lipca 2014

Kopytka





 Dzisiaj przedstawiam Wam pomysł na tradycyjny obiad... Z racji , że w piwnicy stało wiaderko z ziemniakami i trzeba było je wykorzystać postanowiłam zrobić pyszne kluski - kopytka. Były na prawdę bardzo smaczne. Ja lubię je z dodatkiem ciemnego sosu. Doskonale smakują również z podsmażoną cebulką.



      Składniki:
  •  1 kg ziemniaków ugotowanych
  •  250 g mąki pszennej
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  1 jajko
  •  sól   
  •  1 łyżka oleju     

     Przygotowanie:

      Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie , a następnie przepuścić przez maszynkę. Po ostygnięciu połączyć je z jajkiem i mąką. Posolić , dokładnie wymieszać i podzielić na kilka części ( z każdej części należy uformować wałeczek). Toczyć wałeczki grubości palca i lekko spłaszczyć. Kroić ukośnie na niewielkie części. Kluski wrzucać do dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem 1 łyżki oleju , aby się nie posklejały. Przemieszać drewnianą łyżką. Gotować 2-3 minuty od ich wypłynięcia. Podawać z dodatkiem podsmażonej cebulki lub polać sosem.


                                                




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz