wtorek, 29 lipca 2014

Lekka zapiekanka z cukinii


Lekka i łatwa w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i mielonym mięsem z indyka... Jest pożywna i niskokaloryczna , bo w 100 g zawiera tylko 67 kalorii ! W sam raz na letni obiad!


  Składniki (na dwa małe naczynka do zapiekania):

  • 350 g cukinii
  • 200 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa do drobiu, mięsa mielonego
  • zioła prowansalskie, koperek
  • vegeta, pieprz czarny

   Przygotowanie:

Cukinię obieramy, myjemy i kroimy na dość cienkie plasterki ( 0,5 cm). Przekładamy do miski i przyprawiamy vegetą. Odstawiamy na 20 minut. Mięso mielone z indyka przyprawiamy przyprawą wedle uznania, dodajemy pieprz czarny, zioła prowansalskie, koperek. Następnie układamy pierwszą warstwę zapiekanki:  plasterki cukinii, potem smarujemy koncentratem pomidorowym, układamy warstwę mięsa i znowu plasterki cukinii. Zapiekamy w piekarniku przez 50-60 minut w 180°C.

* Oczywiście zapiekankę możemy upiec z większej porcji w naczyniu żaroodpornym.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz