Lekka zapiekanka z cukinii
Lekka i łatwa w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i mielonym mięsem z indyka... Jest pożywna i niskokaloryczna , bo w 100 g zawiera tylko 67 kalorii ! W sam raz na letni obiad!
Składniki (na dwa małe naczynka do zapiekania):
- 350 g cukinii
- 200 g mielonego mięsa z indyka
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawa do drobiu, mięsa mielonego
- zioła prowansalskie, koperek
- vegeta, pieprz czarny
Przygotowanie:
Cukinię obieramy, myjemy i kroimy na dość cienkie plasterki ( 0,5 cm). Przekładamy do miski i przyprawiamy vegetą. Odstawiamy na 20 minut. Mięso mielone z indyka przyprawiamy przyprawą wedle uznania, dodajemy pieprz czarny, zioła prowansalskie, koperek. Następnie układamy pierwszą warstwę zapiekanki: plasterki cukinii, potem smarujemy koncentratem pomidorowym, układamy warstwę mięsa i znowu plasterki cukinii. Zapiekamy w piekarniku przez 50-60 minut w 180°C.
* Oczywiście zapiekankę możemy upiec z większej porcji w naczyniu żaroodpornym.
Komentarze
Prześlij komentarz