Lekka zupa krem z cukinii i kukurydzy




Lekka , ale bardzo sycąca zupa krem z cukinii i kukurydzy... Zdrowa i niskokaloryczna ( w 100 g zawiera tylko 37 kalorii! ). Jej słodycz przełamują przyprawy , które do niej dodamy oraz chrupiące, pikantne pestki dyni... Doskonale smakuje z grzankami czosnkowymi!
Wszyscy byli nią zachwyceni!



      Składniki:

  •  1 cukinia ( moja ważyła dokładnie 834 g po obraniu)
  •  2 puszki kukurydzy
  •  1 l bulionu
  •  3 ząbki czosnku
  •  2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
  •  do smaku: sól, pieprz,  papryka słodka, chili
  •  pestki dyni



    Przygotowanie:


   Cukinię obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Następnie na dużej patelni lub w garnku zagotowujemy szklankę wody i dodajemy pokrojoną cukinię. Solimy. Gotujemy przez około 15 minut do zmięknięcia cukinii, po czym dolewamy 1 l bulionu, wrzucamy 2 puszki kukurydzy , wyciskamy 3 ząbki czosnku. Dodajemy zioła prowansalskie , paprykę słodką , chili , pieprz , ewentualnie jeszcze trochę soli , jakby nie było słone (przyprawy dodajemy według uznania). Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu.


Odstawiamy z ognia, by zupa trochę ostygła. Całość miksujemy blenderem , przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu podania. W międzyczasie na patelni prażymy pestki dyni ze szczyptą chili i soli. Zupę rozlewamy do miseczek i podajemy z pikantnymi pestkami dyni oraz grzankami czosnkowymi.

                       






Komentarze

Popularne posty