Pizza caprese
Składniki ( na 2 średnie pizze o średnicy ok. 30 cm):
ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 175 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 płaska łyżeczka soli
nadzienie:
- 1 kulka mozzarelli
- 200 ml kwaśnej śmietany
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 pomidory lub kilkanaście małych pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki suszonego oregano
opcjonalnie:
- cebula (pokrojona w piórka)
- szynka lub szynka parmeńska
- kapary
- anchois
- pęczek bazylii
Przygotowanie:
- Zrobić rozczyn z drożdży: do dobrze ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać. Rozczyn przykryć złożoną ściereczką i wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą, zostawić na 5 minut (drożdże zaczną się pienić).
- Na stolnicę lub do dużej miski przesiać mąkę, pośrodku zrobić wgłębienie. Stopniowo wlewać w nie rozpuszczone drożdże, mieszając drewnianą łyżką. Dodać oliwę, wymieszać wszystko łyżką.
- Gdy składniki z grubsza połączą się ze sobą, wyjąc ciasto na stolnicę (jeśli było wyrabiane w misce) i energicznie zacząć je zagniatać. Dodać sól i wyrabiać około 10 minut, aż ciasto nie będzie kleiło się do rąk, będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Można wyrobić ciasto w mikserze za pomocą odpowiedniej końcówki (haka do ciasta drożdżowego).
- Uformować kulę z ciasta, wysmarować ją oliwą i włożyć do większej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na mniej więcej 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować dodatki i sos pomidorowy z tego przepisu.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę powyrabiać, podzielić na dwie części. Dwie blaszki posmarować oliwą, na środek położyć po jednym kawałku ciasta i rozpłaszczyć je dłonią, równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. Uformować boczny rant, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na pół godziny (można na dłużej). Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C.
- Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać ze śmietaną, solą morką i świeżo zmielonym pieprzem. Pomidora pokroić na plasterki, pomidorki na pół. Rozłożyć dodatki na plackach, pomijając boczny rant: rozsmarować sos pomidorowy, mozzarellę ze śmietaną, rozłożyć pomidora lub pomidorki koktajlowe, suszone oregano i ewentualnie cebulę i inne dodatki, np. szynkę parmeńską, anchois, kapary. Wstawić do piekarnika na metalową kratkę ustawioną w środkowej części. Piec około 15 minut, aż brzegi ciasta i spód będą zarumienione. Pizzę posypać bazylią, skropić oliwą extra vergine. Podawać z sosem pomidorowym.
Komentarze
Prześlij komentarz