wtorek, 29 lipca 2014

Wiśnie z kruszonką




 Doskonały, letni, owocowy deser... Wiśnie pod kołderką chrupiącej kruszonki z płatków owsianych... Zdrowe, a jak wspaniale smakuje! Łatwe i szybkie w przygotowaniu :)


    Składniki:
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • odrobina mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki skórki otartej z limonki
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki 
  • 700-800 g wydrylowanych wiśni
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki jasnego brązowego cukru
  • 4 łyżki zimnego masła, posiekanego

   Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C . W dużej misce wymieszać cukier, mąkę kukurydzianą, cynamon, pieprz, szczyptę soli, ziele angielskie i skórkę z limonki. Dodać wiśnie i sok z limonki. Starannie wymieszać. Przełożyć do szklanego naczynia żaroodpornego o średnicy 22 cm lub do kilku naczynek do zapiekania i odstawić.



 Wymieszać pozostałą szczyptę soli, płatki owsiane, mąkę i brązowy cukier w średniej misce. Dodać masło i wyrobić mikserem lub posiekać nożem. Posypać owoce kruszonką. Piec 20 minut, aż owoce zaczną bulgotać, a kruszonka się przyrumieni.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz