Wiśnie z kruszonką
Doskonały, letni, owocowy deser... Wiśnie pod kołderką chrupiącej kruszonki z płatków owsianych... Zdrowe, a jak wspaniale smakuje! Łatwe i szybkie w przygotowaniu :)
Składniki:
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
- odrobina mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżeczki skórki otartej z limonki
- 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki
- 700-800 g wydrylowanych wiśni
- 1 szklanka płatków owsianych
- pół szklanki mąki
- pół szklanki jasnego brązowego cukru
- 4 łyżki zimnego masła, posiekanego
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C . W dużej misce wymieszać cukier, mąkę kukurydzianą, cynamon, pieprz, szczyptę soli, ziele angielskie i skórkę z limonki. Dodać wiśnie i sok z limonki. Starannie wymieszać. Przełożyć do szklanego naczynia żaroodpornego o średnicy 22 cm lub do kilku naczynek do zapiekania i odstawić.
Wymieszać pozostałą szczyptę soli, płatki owsiane, mąkę i brązowy cukier w średniej misce. Dodać masło i wyrobić mikserem lub posiekać nożem. Posypać owoce kruszonką. Piec 20 minut, aż owoce zaczną bulgotać, a kruszonka się przyrumieni.
Komentarze
Prześlij komentarz