poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Babka czekoladowa z wiśniami




Na prawdę pyszna babka czekoladowa z wiśniami... Jest wilgotna i pięknie się prezentuje! Idealna do niedzielnej kawy , a także podana jako deser . W lecie warto upiec ją ze świeżymi wiśniami, a w zimie z tymi ze słoika.


  Składniki:


  • 350 g wydrylowanych i odsączonych wiśni (mogą być również ze słoika)
  • 200g mąki pszennej
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 150 ml oleju
  • 125 ml kefiru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • cukier puder do dekoracji 



    Przygotowanie:

Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować i odsączyć. Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać mąkę, budyń i proszek do pieczenia, przesiać do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, olej i kefir. Ucierać w jedną stronę na najwyższych obrotach  przez około 2 minuty do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Dodać startą czekoladę i odsączone wiśnie. Przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką formy na babkę. Wstawić na ruszt do piekarnika. Piec około 75 minut w nagrzanym piekarniku do 175 °C na środkowym poziomie. ( Babkę trzeba obserwować i sprawdzać patyczkiem, czy jest już upieczona. W razie potrzeby pod koniec pieczenia  można ją przykryć folią aluminiową.) Po upieczeniu ciasto należy zostawić przez 10 minut w formie, następnie wyjąć i pozostawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz