sobota, 9 sierpnia 2014

Fasolka szparagowa z czosnkiem i ziołami prowansalskimi





Świetny dodatek do dań obiadowych. Czosnek, zioła prowansalskie i kminek sprawiają , że fasolka szparagowa smakuje naprawdę wyśmienicie.


  Składniki na 5-6 porcji:


  • 2 kg fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soli

  Przygotowanie:

Fasolkę przebieramy (odcinamy końcówki), myjemy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i dodajemy 1 łyżkę soli (lub więcej) oraz 1 łyżeczkę kminku. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem do czasu aż fasolka stanie się miękka. Gdy będzie już gotowa - odcedzamy. Następnie dodajemy masło, zioła prowansalskie i wyciśnięty czosnek. Garnek przykrywamy pokrywką i potrząsamy nim aż składniki się połączą. Przed podaniem możemy jeszcze raz przemieszać fasolkę łyżką. Podajemy jako dodatek do dań obiadowych np. do mięsa, czy ryby.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz