Fasolka szparagowa z czosnkiem i ziołami prowansalskimi
Świetny dodatek do dań obiadowych. Czosnek, zioła prowansalskie i kminek sprawiają , że fasolka szparagowa smakuje naprawdę wyśmienicie.
Składniki na 5-6 porcji:
- 2 kg fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka kminku
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
Fasolkę przebieramy (odcinamy końcówki), myjemy i przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i dodajemy 1 łyżkę soli (lub więcej) oraz 1 łyżeczkę kminku. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem do czasu aż fasolka stanie się miękka. Gdy będzie już gotowa - odcedzamy. Następnie dodajemy masło, zioła prowansalskie i wyciśnięty czosnek. Garnek przykrywamy pokrywką i potrząsamy nim aż składniki się połączą. Przed podaniem możemy jeszcze raz przemieszać fasolkę łyżką. Podajemy jako dodatek do dań obiadowych np. do mięsa, czy ryby.
Komentarze
Prześlij komentarz