niedziela, 17 sierpnia 2014

Grillowane kotlety wieprzowe z sałatką




Smaczne i soczyste kotlety wieprzowe smażone na grillu podane z pyszną sałatką! Świetny pomysł na obiad!


    Składniki (na 4 porcje):
  •  1 ¼ łyżeczki ziaren kopru włoskiego
  • ¾  łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ¾ łyżeczki mielonej kolendry
  • ¾  łyżeczki soli
  • 4 kotlety schabowe ( po około 150 g każdy)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

     Sałatka:
  • mix sałat z rukolą (200 g)
  • 4 pomidory
  • ⅓  szklanki suszonych moreli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  •  ¼ - ½ łyżeczki soli

   Przygotowanie:

 Pomidory i morele pokroić w kostkę. Odstawić. Wymieszać ziarna kopru włoskiego, kmin rzymski, kolendrę i  ¾ łyżeczki soli w małej misce. Natrzeć kotlety przyprawami z obu stron. Grill elektryczny lub patelnię grillową posmarować 2 łyżeczkami oliwy. Rozgrzać, położyć kotlety i smażyć z obu stron, aż będą upieczone, ale wciąż soczyste. W dużej misce dokładnie wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę musztardy oraz ¼ - ½ łyżeczki soli. Dodać mix sałat z rukolą, pomidory i morele. Wymieszać. Sałatkę rozłożyć na 4 talerze, a obok ułożyć po jednym kotlecie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz