Grillowane kotlety wieprzowe z sałatką
Smaczne i soczyste kotlety wieprzowe smażone na grillu podane z pyszną sałatką! Świetny pomysł na obiad!
Składniki (na 4 porcje):
- 1 ¼ łyżeczki ziaren kopru włoskiego
- ¾ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- ¾ łyżeczki mielonej kolendry
- ¾ łyżeczki soli
- 4 kotlety schabowe ( po około 150 g każdy)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Sałatka:
- mix sałat z rukolą (200 g)
- 4 pomidory
- ⅓ szklanki suszonych moreli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- ¼ - ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Pomidory i morele pokroić w kostkę. Odstawić. Wymieszać ziarna kopru włoskiego, kmin rzymski, kolendrę i ¾ łyżeczki soli w małej misce. Natrzeć kotlety przyprawami z obu stron. Grill elektryczny lub patelnię grillową posmarować 2 łyżeczkami oliwy. Rozgrzać, położyć kotlety i smażyć z obu stron, aż będą upieczone, ale wciąż soczyste. W dużej misce dokładnie wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę musztardy oraz ¼ - ½ łyżeczki soli. Dodać mix sałat z rukolą, pomidory i morele. Wymieszać. Sałatkę rozłożyć na 4 talerze, a obok ułożyć po jednym kotlecie.
Komentarze
Prześlij komentarz