piątek, 1 sierpnia 2014

Ogórki małosolne



 Chrupiące, jędrne i doskonałe w smaku ogórki małosolne... Są wspaniałym urozmaiceniem każdego posiłku. Świetnie smakują jako dodatek do kanapek na śniadanie, czy kolację jak i do obiadu.

   Składniki:
  • niewielkie, jędrne ogórki
  • koper (łodygi, kwiat)
  • kilka ząbków czosnku
  • korzeń i liście chrzanu
   Zalewa: 
  • 1,5 - 2 łyżek soli kamiennej na 1 litr wody

  Przygotowanie:

Ogórki przebrać, dobrze umyć, odciąć końcówki. Ułożyć w wyparzonym czystym słoju lub najlepiej w kamiennym garnku, przekładając umytym koprem, przekrojonymi na połowę ząbkami czosnku oraz kilkoma częściami chrzanu. Wodę zagotować z solą. Lekko ostudzić i jeszcze ciepłą zalać ogórki. Przykryć liśćmi chrzanu. Odstawić w ciemne miejsce. Ogórki nadają się do jedzenia po 2-3 dniach.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz