Ogórki małosolne
Chrupiące, jędrne i doskonałe w smaku ogórki małosolne... Są wspaniałym urozmaiceniem każdego posiłku. Świetnie smakują jako dodatek do kanapek na śniadanie, czy kolację jak i do obiadu.
Składniki:
- niewielkie, jędrne ogórki
- koper (łodygi, kwiat)
- kilka ząbków czosnku
- korzeń i liście chrzanu
Zalewa:
- 1,5 - 2 łyżek soli kamiennej na 1 litr wody
Przygotowanie:
Ogórki przebrać, dobrze umyć, odciąć końcówki. Ułożyć w wyparzonym czystym słoju lub najlepiej w kamiennym garnku, przekładając umytym koprem, przekrojonymi na połowę ząbkami czosnku oraz kilkoma częściami chrzanu. Wodę zagotować z solą. Lekko ostudzić i jeszcze ciepłą zalać ogórki. Przykryć liśćmi chrzanu. Odstawić w ciemne miejsce. Ogórki nadają się do jedzenia po 2-3 dniach.
Komentarze
Prześlij komentarz