sobota, 30 sierpnia 2014

Omlet z polędwicą drobiową i twarożkiem



 Bardzo smaczny, wytrawny omlet z polędwicą drobiową, koperkiem i twarożkiem... Pożywny i łatwy w przygotowaniu. Doskonały na śniadanie lub kolację!


   Składniki:
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału (20 g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta suszonego koperku
  • sól, pieprz
  • 100 g twarożku grani (u mnie: ogórkowo-koperkowy)

    Przygotowanie:

Polędwicę drobiową pokroić w kostkę. Jajka roztrzepać trzepaczką w małej misce. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, suszony koperek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać pokrojoną polędwicę drobiową. Rozgrzać patelnię i wylać na nią masę (omlet smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, jeśli mamy patelnię teflonową możemy go usmażyć nawet bez dodatku tłuszczu). Smażyć kilka minut pod przykryciem. Następnie przewrócić łopatką na drugą stronę i dosmażyć. Gotowy omlet przełożyć na talerz i posmarować twarożkiem.


1 komentarz:

  1. aale pulchny :D co prawda wolę omlety na słodko, ale chętnie skuszę się także na Twoją wersję.

    OdpowiedzUsuń