piątek, 8 sierpnia 2014

Owsianka z rodzynkami, suszoną żurawiną i ziarnami lnu



Pyszna, zdrowa i pożywna owsianka! Zawiera aż trzy rodzaje płatków, a dodatek rodzynek, żurawiny i lnu sprawia, że jest niezwykle smaczna.  Doskonała na śniadanie !


  Składniki na 3 porcje:



  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 łyżki płatków jęczmiennych błyskawicznych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 łyżka ziaren lnu
  • cukier do smaku

  Przygotowanie:


Mleko wlewamy do garnka. Dodajemy wszystkie rodzaje płatków, rodzynki, suszoną żurawinę i ziarna lnu. Ewentualnie słodzimy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 - 10 minut. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy jeszcze owsiankę na kilka minut w garnku żeby odrobinę ostygła. Przekładamy do miseczek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz