Owsianka z rodzynkami, suszoną żurawiną i ziarnami lnu
Pyszna, zdrowa i pożywna owsianka! Zawiera aż trzy rodzaje płatków, a dodatek rodzynek, żurawiny i lnu sprawia, że jest niezwykle smaczna. Doskonała na śniadanie !
Składniki na 3 porcje:
- 1 litr mleka
- 4 łyżki płatków owsianych górskich
- 4 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 4 łyżki płatków jęczmiennych błyskawicznych
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka ziaren lnu
- cukier do smaku
Przygotowanie:
Mleko wlewamy do garnka. Dodajemy wszystkie rodzaje płatków, rodzynki, suszoną żurawinę i ziarna lnu. Ewentualnie słodzimy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 - 10 minut. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy jeszcze owsiankę na kilka minut w garnku żeby odrobinę ostygła. Przekładamy do miseczek.
Komentarze
Prześlij komentarz