Racuszki z jabłkami i rodzynkami
Wspaniałe racuszki z jabłkami i rodzynkami... Miękkie, puszyste z kawałkami jabłek i cynamonem... Świetnie smakują z cukrem pudrem lub z sosem karmelowym... Pyszne!
Składniki (ok. 16 racuszków):
- 2 jajka
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 250 g mąki pszennej
- 1 duże jabłko
- garść rodzynek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder (do posypania)
Jajka, zsiadłe mleko, sól, cynamon i mąkę z proszkiem do pieczenia wyrobić mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać rodzynki. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie plasterki, wrzucić w ciasto i delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
MNiam, uwielbiam racuszki:)
OdpowiedzUsuń