piątek, 22 sierpnia 2014

Racuszki z jabłkami i rodzynkami


 Wspaniałe racuszki z jabłkami i rodzynkami... Miękkie, puszyste z kawałkami jabłek i cynamonem... Świetnie smakują z cukrem pudrem lub z sosem karmelowym... Pyszne!


   Składniki (ok. 16 racuszków):
  • 2 jajka
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 duże jabłko
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder (do posypania)

    Przygotowanie:

Jajka, zsiadłe mleko, sól, cynamon i mąkę z proszkiem do pieczenia wyrobić mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać rodzynki. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie plasterki, wrzucić w ciasto i delikatnie wymieszać.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



1 komentarz: