Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami
Bardzo smaczne sajgonki z mielonym mięsem z indyka oraz warzywami... Sprawdzają się doskonale jako przystawka, którą wszyscy są zachwyceni!
Składniki:
- 12 płatków papieru ryżowego
- 300 g mielonego mięsa z indyka
- 2 ugotowane marchewki
- 2-3 świeże ogórki (mogą być również małosolne, konserwowe)
- kilka liści sałaty
- sos sojowy
- odrobina natki pietruszki
Przygotowanie:
Marchewkę gotujemy z odrobiną soli tak, aby pozostała jędrna. Mięso mielone z indyka skrapiamy sosem sojowym i podsmażamy na patelni z odrobiną natki pietruszki. Następnie ogórki i ugotowane marchewki kroimy w niewielkie słupki. Na desce układamy płatek papieru ryżowego. Zwilżamy go dłonią zmoczoną wcześniej w wodzie. Po chwili, w dolnej części papieru na środku układamy kawałek sałaty, następnie porcję mięsa i słupki warzyw. Zaginamy boczne brzegi papieru do środka. Następnie zwijamy w rulonik. Możemy podać z ulubionym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz