sobota, 2 sierpnia 2014

Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami




 Bardzo smaczne sajgonki z mielonym mięsem z indyka oraz warzywami... Sprawdzają się doskonale jako przystawka, którą wszyscy są zachwyceni!


Składniki:


  • 12 płatków papieru ryżowego
  • 300 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 ugotowane marchewki
  • 2-3 świeże ogórki (mogą być również małosolne, konserwowe)
  • kilka liści sałaty
  • sos sojowy
  • odrobina natki pietruszki

Przygotowanie:

Marchewkę gotujemy z odrobiną soli tak, aby pozostała jędrna. Mięso mielone z indyka skrapiamy sosem sojowym i podsmażamy na patelni z odrobiną natki pietruszki. Następnie ogórki i  ugotowane marchewki kroimy w niewielkie słupki. Na desce układamy płatek papieru ryżowego. Zwilżamy go dłonią zmoczoną wcześniej w wodzie. Po chwili, w dolnej części papieru na środku układamy kawałek sałaty, następnie porcję mięsa i słupki warzyw. Zaginamy boczne brzegi papieru do środka. Następnie zwijamy w rulonik. Możemy podać z ulubionym sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz