sobota, 13 września 2014

Dyniowa zupa krem z papryką


Bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa krem z dodatkiem papryki... Pożywna i niskokaloryczna. Posypana mieszanką prażonych ziaren. Smakuje rewelacyjnie z grzankami czosnkowymi! Warto spróbować :)


    Składniki (6 porcji):
  • 1,5 - 1,75 l wody
  • 1,5 kg miąższu z dyni
  • 500 g czerwonej papryki
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 łyżeczka vegety
  • sól, pieprz
  • ⅓  łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • do posypania: prażone ziarna Piekło-Niebo
 
    Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę z 2 kostkami rosołowymi i vegetą. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Następnie dodać do wrzącej wody i gotować pod przykryciem około 10 minut aż zmięknie. Dynię obrać, umyć, wydrążyć pestki. Miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do papryki. Gotować około 20 minut. Następnie dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku, paprykę mieloną, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich oraz 2 łyżki sosu sojowego. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Następnie nieco ostudzić i zblendować na gładką i jednolitą masę. Przełożyć do garnka. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miseczek i posypać prażonymi ziarnami.




5 komentarzy:

  1. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupka :-) a ziarenka dodają jeszcze ostrości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna, rozgrzewająca jak sądzę:)

    OdpowiedzUsuń

  4. dynia z papryką ??? ciekawa jestem jaki daje smak takie połączenie - zapisuję do wypróbowania, bo w moim ogródku zrobiło się bardzo pomarańczowo, a to będzie znakomity sposób na wykorzystanie dyni, tym bardziej, że bardzo lubię kremy - pozdrawiam))

    OdpowiedzUsuń