Dyniowa zupa krem z papryką
Składniki (6 porcji):
- 1,5 - 1,75 l wody
- 1,5 kg miąższu z dyni
- 500 g czerwonej papryki
- 2 kostki rosołowe
- 1 łyżeczka vegety
- sól, pieprz
- ⅓ łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- do posypania: prażone ziarna Piekło-Niebo
W dużym garnku zagotować wodę z 2 kostkami rosołowymi i vegetą. Paprykę oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Następnie dodać do wrzącej wody i gotować pod przykryciem około 10 minut aż zmięknie. Dynię obrać, umyć, wydrążyć pestki. Miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do papryki. Gotować około 20 minut. Następnie dodać 2 wyciśnięte ząbki czosnku, paprykę mieloną, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich oraz 2 łyżki sosu sojowego. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Następnie nieco ostudzić i zblendować na gładką i jednolitą masę. Przełożyć do garnka. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miseczek i posypać prażonymi ziarnami.
Świetny krem :)
OdpowiedzUsuńMniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...
OdpowiedzUsuńPyszna zupka :-) a ziarenka dodają jeszcze ostrości :-)
OdpowiedzUsuńCudowna, rozgrzewająca jak sądzę:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńdynia z papryką ??? ciekawa jestem jaki daje smak takie połączenie - zapisuję do wypróbowania, bo w moim ogródku zrobiło się bardzo pomarańczowo, a to będzie znakomity sposób na wykorzystanie dyni, tym bardziej, że bardzo lubię kremy - pozdrawiam))