piątek, 12 września 2014

Pieczony pstrąg tęczowy z cytryną i rozmarynem



 Bardzo smaczny pieczony pstrąg tęczowy z cytryną i świeżym rozmarynem... Najlepiej przygotować go kilka godzin wcześniej, wstawić do lodówki i upiec. Wtedy nabierze pełnego smaku. 


     Składniki:
  • 2 świeże patroszone pstrągi tęczowe (ok. 600 g)
  • cytryna
  • 4 łyżeczki ulubionej przyprawy do ryby (lub więcej, to zależy od smaku)
  • kilka małych gałązek świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek

     Przygotowanie:

Pstrągi oczyszczamy z łusek, myjemy i osuszamy. Przekładamy na talerz. Pół cytryny wyciskamy, a drugą połowę kroimy w półplasterki lub w ćwiartki. Pstrągi dokładnie nacieramy wyciśniętym sokiem z cytryny oraz przyprawą do ryby.  Do środka każdej ryby wkładamy po kilka kawałeczków pokrojonej cytryny (resztę zostawiamy do dekoracji) i po jednej małej gałązce świeżego rozmarynu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin (możemy również na noc). Po tym czasie blaszkę smarujemy odrobiną oliwy i przekładamy do niej pstrągi. Dekorujemy je pokrojoną cytryną i świeżym rozmarynem. Skrapiamy lekko oliwą z oliwek (również w środku). Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 200°C  piekarniku.

7 komentarzy:

  1. Rewelacja! Poproszę na jutrzejszy obiad ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pstrągi! Muszę wypróbować z Twojego przepisu, bo świetnie wygląda!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda ten pstrąg :)

    OdpowiedzUsuń

  4. pyszne danie - chętnie bym spróbowała - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń