sobota, 8 listopada 2014

Omlet czekoladowy z pomarańczą


Mocno czekoladowy omlet z dodatkiem skórki pomarańczowej... Nasączony świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Podany z kawałkami pomarańczy i posiekaną gorzką czekoladą...


   Składniki:

    Omlet:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mleka
  • 20 g mąki pszennej z pełnego przemiału
  • 10 g gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Nasączenie:
  • kilka łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy


    Na wierzch:
  • 1 pomarańcza (obrana ze skórki i pokrojona na kawałki)
  • 2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady


    Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier trzcinowy, żółtka oraz mleko i dalej ubijać. W miseczce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz skórkę pomarańczową. Dodać do piany i delikatnie wymieszać. Rozgrzać  patelnię i wylać na nią masę. Smażyć z obu stron pod przykryciem. Gotowy omlet wyłożyć na talerz i nasączyć świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Na wierzchu ułożyć kawałki pomarańczy i posiekaną gorzką czekoladę. 

4 komentarze:

  1. taki gruby i wilgotny, cudowny <3 a połączenie kakao i pomarańczy uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Klaudio ale super danie, a zdjęcia rewelacyjne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To moje smaki - czekolada z pomarańczą doskonała para

    OdpowiedzUsuń