Owsianka migdałowa z makiem i gruszką duszoną w miodzie
Przepyszna owsianka migdałowa z makiem, który przyjemnie chrupie podczas jedzenia... Podana z gruszką duszoną w miodzie oraz morwą białą... Wszystko razem tworzy doskonałą całość!
Składniki:
Owsianka migdałowa z makiem:
- 50 g płatków owsianych górskich
- ciepła woda (do zalania płatków owsianych)
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżeczki cukru
- 2 kropelki aromatu migdałowego
- 2 łyżeczki maku
- 2 łyżeczki mąki migdałowej
Do podania:
- mała gruszka (pokrojona w kostkę)
- 1-2 łyżeczki miodu
- morwa biała
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy ciepłą wodą (do wysokości płatków) i zostawiamy do napęcznienia. W garnuszku zagotowujemy mleko z cukrem i aromatem migdałowym. Dodajemy napęczniałe płatki owsiane oraz mak. Gdy owsianka zacznie gęstnieć wsypujemy mąkę migdałową i gotujemy jeszcze kilka minut. Gotową przekładamy do miseczki. Na patelni rozgrzewamy miód i dodajemy pokrojoną gruszkę. Dusimy kilka minut, mieszając co jakiś czas. Przekładamy na wierzch owsianki i układamy wokół morwę białą.
za makową owsinkę zabieram się już od baardzo dawna, muszę ją jak najszybciej zrobić :)
OdpowiedzUsuńJa też długo z nią zwlekałam... Ale w końcu jest! :D
Usuńcudownie skomponowałaś smaki w tej owsiance, chcę taką zjeść :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo mi miło ;)
UsuńKlaudio ja poproszę taką owsiankę na śniadanko, wygląda pysznie i z chęcią spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńŻe przepyszna to nie ulega wątpliwości, smaki "mówią" same za siebie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała zdrowa owsianka, pycha :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Ostatnio mak zawładnął nasze umysły :D Taką wersję też z chęcią byśmy zjadły :)
OdpowiedzUsuńtakiej jeszcze nie jadłam, muszę spróbować! a właśnie jem jabłkowo-cynamonową :)
OdpowiedzUsuńklikniesz w ost. poście? [ mała x mi ] :*
ojej ale wygląda przepięknie:) rzadko robię owsiankę, ale ta jest obłędna :)
OdpowiedzUsuń