środa, 10 grudnia 2014

Owsianka z suszonymi śliwkami, migdałami i kardamonem



Gęsta i bardzo aromatyczna owsianka z suszonymi śliwkami, cynamonem i kardamonem... Podana z powidłami śliwkowymi i prażonymi płatkami migdałowymi...

    Składniki (na 1-2 porcje):
 
    Owsianka z suszonymi  śliwkami :
  • 3 szklanki mleka
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 kropelka aromatu waniliowego
  • 1 kropelka aromatu migdałowego
  • łyżeczki cynamonu
  • odrobina mielonego kardamonu
  • 15 suszonych śliwek
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka mąki migdałowej
 
     Do podania:
  • powidła śliwkowe
  • płatki migdałowe
 
   Przygotowanie:

W garnku zagotować mleko z cukrem, aromatem waniliowym, aromatem migdałowym, cynamonem i kardamonem. Śliwki pokroić w kostkę i dodać do gotującego się mleka. Następnie wsypać płatki owsiane. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy płatki owsiane napęcznieją  dodać mąkę migdałową. Gotować jeszcze kilka minut do osiągnięcia pożądanej gęstości owsianki. Następnie przełożyć do miseczek, pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Rozgrzać patelnię i wsypać płatki migdałowe. Gdy zaczną się rumienić przesypać je na talerz. Na wierzchu owsianki ułożyć po 2 łyżeczki powideł śliwkowych i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

10 komentarzy:

  1. uwielbiam dodawać prażone płatki migdałów do owsianki, świetnie to skomponowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham takie wersje owsianki, zwłaszcza z suszonymi śliwkami :3

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota uwielbiam owsianki na sniadania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam owsiankę i jeszcze te płatki migdałów. Poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis idealny dla mnie - mam ostatnio fazę na suszone śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam owsianki a Twoja bardzo bogata/ Same wartościowe kalorie idealne na zimę.

    OdpowiedzUsuń