Ciasto przekładane z miodem i kremem

Przepyszny przekładaniec, który robi wielkie wrażenie swoim wyglądem i smakiem!  Ciasto kakaowe z miodem przełożone pyszną, kremową masą budyniową, a w środku miękki biszkopt... Cudowne!   Blaty ciasta można upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień przełożyć kremem i pozostawić w chłodnym i suchym miejscu aż blaty zmiękną. Ciasto wprost rozpływa się w ustach i z każdym kolejnym dniem jest się coraz lepsze!

     Składniki na ciasto kakaowe:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Masło lub margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać żółtko i dalej ubijać. Do mąki wlać roztopione masło i ubite jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 35 cm. Piec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut. Drugą część upiec w ten sam sposób, ostudzić.


    Składniki na ciasto biszkoptowe:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
 
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze  170ºC przez około 30 minut. Ostudzić.

   Składniki na masę:
  • 500 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (16g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 250 g miękkiego masła  
 
Z mąki ziemniaczanej, pszennej, mleka i cukrów ugotować budyń: pół szklanki mleka odlać i wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z cukrami. Następnie wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia. Budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły) i zmiksować na gładką masę. 

Przygotowanie:

Blaty przełożyć kremem: na spodzie blat kakaowy posmarować połową kremu, następnie położyć blat biszkoptowy, posmarować resztą kremu, przykryć blatem kakaowym. Ozdobić mleczną czekoladą*.
 
*Ciasto doskonale smakuje oblane mleczną czekoladą. W tym celu należy roztopić 200g mlecznej czekolady w kąpieli wodnej i rozsmarować na gotowym cieście.

**Wykonanie ciasta można sobie rozłożyć na kilka dni.  Pierwszego dnia pieczemy blaty, przykrywamy ściereczką, na drugi dzień robimy krem i przekładamy nim ciasto, następnie pozostawiamy w chłodnym i suchym miejscu aż blaty zmiękną.

Komentarze

  1. łał! ale przekładaniec! świetny!

    Ps.serdecznie zapraszam do brania udziału w moim czekoladowym konkursie, informacje u mnie na blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciacho. Wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. W sam raz jako dodatek do popołudniowej kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale się prezentuje ,ciasto jak marzenie bardzo udane co widać ....
    a i bez wątpienia bardzo smaczne co wynika z składników.
    Pyszności ....

    OdpowiedzUsuń
  6. Klaudio fantastyczne ciasto - własnie takie lubię najbardziej/Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczny przekładaniec! Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowicie wygląda! Może skuszę się na zrobienie go, bo nie ma zbyt wymyślnych składników :D Bardzo lubię proste przepisy, bo zazwyczaj nie wiem, gdzie mogę dostać te wszystkie wyjątkowe produkty.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty