Czekoladowe salami
Czekoladowe salami... Uformowana masa czekoladowa z rumem, pokruszonymi herbatnikami, posiekanymi migdałami i orzechami włoskimi... Całość obtoczona w mące migdałowej... Smakowicie i z fantazją - czego chcieć więcej?
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g miękkiego masła
- 250 g herbatników
- 25 g migdałów
- 25 g orzechów włoskich
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki rumu
- mąka migdałowa (do obtoczenia)
Przygotowanie:
Herbatniki drobno pokruszyć, a migdały i orzechy włoskie posiekać. Odstawić. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i chwilę ucierać. Wlać roztopioną czekoladę, dodać kakao, rum i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę połączyć z drobno pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi orzechami. Uformować z niej wałek i zawinąć w folię spożywczą. Salami włożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc), aby masa stężała. Przed podaniem obtoczyć w mące migdałowej i pokroić na plasterki.
Fajna nazwa. Z wyglądu przypomina blok. Pysznie i ładnie :)
OdpowiedzUsuńLubię taki salceson, rzadko robię bo za bardzo kusi ;)
OdpowiedzUsuńPiękne to Twoje salami! Kiedyś próbowałam zrobić takie, ale chyba pomieszałam wtedy proporcje i nic z tego nie wyszło :D
OdpowiedzUsuńWow :) Oj kusisz :)
OdpowiedzUsuń