wtorek, 10 lutego 2015

Czekoladowe salami



Czekoladowe salami... Uformowana masa czekoladowa z rumem, pokruszonymi herbatnikami, posiekanymi migdałami i orzechami włoskimi... Całość obtoczona w mące migdałowej... Smakowicie i z fantazją - czego chcieć więcej?


     Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g herbatników
  • 25 g migdałów
  • 25 g orzechów włoskich
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki rumu
  • mąka migdałowa (do obtoczenia)

    Przygotowanie:

Herbatniki drobno pokruszyć, a migdały i orzechy włoskie posiekać. Odstawić. Czekoladę pokruszyć, rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i chwilę ucierać. Wlać roztopioną czekoladę, dodać kakao, rum i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę połączyć z drobno pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi orzechami. Uformować z niej wałek i zawinąć w folię spożywczą. Salami włożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc), aby masa stężała. Przed podaniem obtoczyć w mące migdałowej i pokroić na plasterki.

4 komentarze:

  1. Fajna nazwa. Z wyglądu przypomina blok. Pysznie i ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię taki salceson, rzadko robię bo za bardzo kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne to Twoje salami! Kiedyś próbowałam zrobić takie, ale chyba pomieszałam wtedy proporcje i nic z tego nie wyszło :D

    OdpowiedzUsuń