poniedziałek, 16 lutego 2015

Owsianka budyniowa z kokosem i winogronami



Bardzo smaczna owsianka budyniowa z wiórkami kokosowymi... Podana ze świeżymi winogronami... Pożywny posiłek na dobry początek dnia!


   Składniki (na 1 porcję):
  • 2 szklanki mleka
  • 1-2 łyżki cukru  
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 20 g proszku budyniowego o smaku śmietankowym bez cukru (pół opakowania)
  • trochę mleka do rozrobienia budyniu
  • do podania: wiórki kokosowe, winogrona

     Przygotowanie:

Do garnka wlać mleko, wsypać cukier oraz wiórki kokosowe. Zagotować. Do wrzącego mleka wsypać płatki owsiane i gotować kilka minut aż napęcznieją. Do szklanki wlać trochę mleka, wsypać proszek budyniowy i rozrobić dokładnie łyżką. Wlać do gotującej się owsianki. Starannie wymieszać i gotować jeszcze chwilkę. Gotową owsiankę przełożyć do miseczki. Posypać wiórkami kokosowymi i ułożyć wokół winogrona.

5 komentarzy:

  1. budyniowa jest niesamowita, bo nie dość, że owsianka sama w sobie ma konsystencję papki, to po dodaniu budyniu.. magia :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie podana, musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak precyzyjnie i estetycznie podane! :) A kokos uwielbiam, ostatnio mam jakieś ogromne parcie na wszystko, co kokosowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Owsianka budyniowa to jedna z moich ulubionych :) Koniecznie muszę spróbować w wersji kokosowej. Twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos i winogrona coś co bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń