Zupa z brązowej soczewicy
Zupa z brązowej soczewicy z marchewką, pietruszką, cebulą i czosnkiem... Doprawiona słodką papryką i curry. Pożywna i rozgrzewająca... W sam raz na obiad!
Składniki (na ok. 8 porcji):
- 3,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 szklanki brązowej soczewicy (400g)
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, czarny pieprz, curry, sos sojowy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Zagotować bulion. Soczewicę opłukać dwa razy, namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Marchewki i pietruszki obrać, umyć i pokroić, wrzucić do gotującego się bulionu. Następnie dodać odcedzoną soczewicę oraz cebulę z czosnkiem. Gotować do miękkości. Zupę doprawić sosem sojowym, słodką papryką, solą, pieprzem oraz curry. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i podawać.
Fajna zupka, pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńMniam, musi byc bardzo sycąca:)
OdpowiedzUsuńO brązowej to jeszcze nie słyszałam,ale dziś własnie robiłam czerwoną z dodatkiem curry
OdpowiedzUsuńŚwietna zupa. Przede wszystkich smaczna i zdrowa :)
OdpowiedzUsuńooo pycha:)
OdpowiedzUsuńzapraszam:)
http://nataszabreakfast.blogspot.gr/?m=1
Wygląda BARDZO apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńCiekawa bardzo ta zupa :)
OdpowiedzUsuń