czwartek, 12 lutego 2015

Zupa z brązowej soczewicy


Zupa z brązowej soczewicy z marchewką, pietruszką, cebulą i czosnkiem... Doprawiona słodką papryką i curry. Pożywna i rozgrzewająca... W sam raz na obiad!
 

    Składniki (na ok. 8 porcji):
  • 3,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 szklanki brązowej soczewicy (400g)
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, czarny pieprz, curry, sos sojowy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia
 
     Przygotowanie:

Zagotować bulion. Soczewicę opłukać dwa razy, namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Marchewki i pietruszki obrać, umyć i pokroić, wrzucić do gotującego się bulionu. Następnie dodać odcedzoną soczewicę oraz cebulę z czosnkiem. Gotować do miękkości. Zupę doprawić sosem sojowym, słodką papryką, solą, pieprzem oraz curry. Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki i podawać.


7 komentarzy:

  1. O brązowej to jeszcze nie słyszałam,ale dziś własnie robiłam czerwoną z dodatkiem curry

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna zupa. Przede wszystkich smaczna i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo pycha:)

    zapraszam:)
    http://nataszabreakfast.blogspot.gr/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda BARDZO apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń