sobota, 20 czerwca 2015

Owsianka z jabłkiem i bakaliami




Gęsta owsianka budyniowa o smaku waniliowym z  jabłkiem dodanym podczas gotowania. Z pysznymi bakaliami: rodzynkami, suszonymi morelami, kokosem i orzechami brazylijskimi...


     Składniki:
  • 3 szklanki mleka
  • 20 g proszku budyniowego o smaku waniliowym
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka posiekanych, suszonych moreli
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 niewielkie jabłko (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 60 g płatków owsianych górskich / błyskawicznych
  • orzechy brazylijskie 
 
    Przygotowanie:
 
Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem, rodzynkami, morelami i kokosem. Do gotującego się mleka dodać pokrojone jabłko, zagotować. Dodać płatki owsiane i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania wlać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać, zagotować i przełożyć do miseczki. Wierzch udekorować posiekanymi orzechami brazylijskimi.


3 komentarze: