Owsianka z jabłkiem i bakaliami
Gęsta owsianka budyniowa o smaku waniliowym z jabłkiem dodanym podczas gotowania. Z pysznymi bakaliami: rodzynkami, suszonymi morelami, kokosem i orzechami brazylijskimi...
Składniki:
- 3 szklanki mleka
- 20 g proszku budyniowego o smaku waniliowym
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka posiekanych, suszonych moreli
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 niewielkie jabłko (obrane i pokrojone w kostkę)
- 60 g płatków owsianych górskich / błyskawicznych
- orzechy brazylijskie
Przygotowanie:
Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem, rodzynkami, morelami i kokosem. Do gotującego się mleka dodać pokrojone jabłko, zagotować. Dodać płatki owsiane i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania wlać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać, zagotować i przełożyć do miseczki. Wierzch udekorować posiekanymi orzechami brazylijskimi.
mniamuśne!! ♥
OdpowiedzUsuńWypasiona owsianka, pycha :)
OdpowiedzUsuńTyle bakalii..pycha! :)
OdpowiedzUsuń