wtorek, 27 września 2016

Klasyczny blok czekoladowy



 Klasyczny blok czekoladowy z mleka w proszku...
 Najlepszy z dużą ilością pokruszonych herbatników oraz ulubionych bakalii...
 Dla wielu to smak dzieciństwa...


     Składniki:
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru (można zmniejszyć ilość cukru do
    ¾ szklanki)
  • 250g masła lub margaryny
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • kilka kropli aromatu waniliowego / migdałowego / rumowego
      dodatkowo:
  • herbatniki 
  • ulubione bakalie: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce ( u mnie: 250g herbatników maślanych, 150g rodzynek, 50g posiekanych migdałów).

       Sposób przygotowania:

Mleko, cukier, masło i kakao umieścić w garnku i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. Ściągnąć garnek z ognia i miksując lub szybko mieszając dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy i dodać wybrany aromat.  Następnie wmieszać drewnianą łyżką połamane na małe kawałki herbatniki oraz bakalie. Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin (najlepiej na noc). Gotowy blok czekoladowy kroić wedle uznania na nieduże kawałki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz