Klasyczny blok czekoladowy
Klasyczny blok czekoladowy z mleka w proszku...
Najlepszy z dużą ilością pokruszonych herbatników oraz ulubionych bakalii...
Dla wielu to smak dzieciństwa...
Składniki:
- ¾ szklanki mleka
- 1 szklanka cukru (można zmniejszyć ilość cukru do
¾ szklanki) - 250g masła lub margaryny
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 2 szklanki mleka w proszku
- kilka kropli aromatu waniliowego / migdałowego / rumowego
- herbatniki
- ulubione bakalie: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce ( u mnie: 250g herbatników maślanych, 150g rodzynek, 50g posiekanych migdałów).
Mleko, cukier, masło i kakao umieścić w garnku i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. Ściągnąć garnek z ognia i miksując lub szybko mieszając dodawać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy i dodać wybrany aromat. Następnie wmieszać drewnianą łyżką połamane na małe kawałki herbatniki oraz bakalie. Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin (najlepiej na noc). Gotowy blok czekoladowy kroić wedle uznania na nieduże kawałki.
Komentarze
Prześlij komentarz