czwartek, 29 września 2016

Krajanka owsiana z dżemem i kokosem


Krajanka z płatkami owsianymi i kokosem... 
Na wierzchu posmarowana dżemem oraz obficie posypana wiórkami kokosa... 
Bardzo aromatyczna, pachnąca i długo utrzymująca świeżość...
     

     Składniki:
  • 250 g masła
  • 250 g golden syrupu / płynnego miodu
  • 150 g  cukru
  • 250 g płatków owsianych
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g wiórków kokosowych

      Dodatkowo na wierzch:
  • słoiczek ulubionego dżemu (u mnie morelowy oraz żurawinowy)
  • wiórki kokosowe do posypania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i odłożyć. W małym garnuszku umieścić masło, golden syrup / miód, cukier i delikatnie podgrzewać do rozpuszczenia i wymieszania składników. Zdjąć garnuszek z palnika, wsypać płatki owsiane, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe - wymieszać do połączenia się składników. Formę  wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wyjąć, przestudzić przez 10 minut i pociąć na kawałki. Posmarować dżemem i posypać wiórkami kokosowymi. Można przechowywać kilka dni w szczelnym pojemniku.

1 komentarz:


  1. Jeśli tak smakuje jak wygląda, to ja wpisuję się w krąg zainteresowanych tą słodyczą :-)

    OdpowiedzUsuń