Krajanka owsiana z dżemem i kokosem
Krajanka z płatkami owsianymi i kokosem...
Na wierzchu posmarowana dżemem oraz obficie posypana wiórkami kokosa...
Bardzo aromatyczna, pachnąca i długo utrzymująca świeżość...
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g golden syrupu / płynnego miodu
- 150 g cukru
- 250 g płatków owsianych
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g wiórków kokosowych
- słoiczek ulubionego dżemu (u mnie morelowy oraz żurawinowy)
- wiórki kokosowe do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i odłożyć. W małym garnuszku umieścić masło, golden syrup / miód,
cukier i delikatnie podgrzewać do rozpuszczenia i wymieszania
składników. Zdjąć garnuszek z palnika, wsypać płatki owsiane, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe - wymieszać do połączenia się
składników. Formę wyłożyć papierem do
pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC
przez około 20 minut. Wyjąć, przestudzić przez 10 minut i pociąć na
kawałki. Posmarować dżemem i posypać wiórkami kokosowymi. Można przechowywać kilka dni w szczelnym pojemniku.
OdpowiedzUsuńJeśli tak smakuje jak wygląda, to ja wpisuję się w krąg zainteresowanych tą słodyczą :-)