piątek, 23 września 2016

Marmurkowe muffinki z twarożkiem waniliowym


Marmurkowe muffinki z twarożkiem waniliowym w środku... Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Idealne na drugie śniadanie, do pracy, szkoły, do kawy, czy herbaty...

     Składniki (na 12 muffinek):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  •  ¾  szklanki drobnego cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła, rozpuszczonego
  • 1 szklanka mleka / kefiru / maślanki
  • 2 jajka

     Nadzienie serowe:
  • 250 g sera twarogowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
 
     Przygotowanie: 
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: masło, mleko, roztrzepane jajka. Do naczynia z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać wszystko tylko do połączenia się składników. Nie mieszać zbyt długo. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać 1 łyżkę gorzkiego kakao i 2 łyżki mleka. Ser twarogowy wymieszać z żółtkiem i cukrem wanilinowym. Foremki do muffinek wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto nakładać do foremek na zmianę: raz jasne, raz ciemne oraz po łyżce przygotowanego wcześniej sera. Ciasto wykładać do 3/4 wysokości foremki. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.




3 komentarze: