Marmurkowe muffinki z twarożkiem waniliowym
Marmurkowe muffinki z twarożkiem waniliowym w środku... Bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Idealne na drugie śniadanie, do pracy, szkoły, do kawy, czy herbaty...
Składniki (na 12 muffinek):
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła, rozpuszczonego
- 1 szklanka mleka / kefiru / maślanki
- 2 jajka
Nadzienie serowe:
- 250 g sera twarogowego
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru waniliowego
Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, sól, proszek
do pieczenia, cukier wanilinowy. W drugim naczyniu wymieszać składniki
mokre: masło, mleko, roztrzepane jajka. Do naczynia z suchymi składnikami dodać składniki mokre, wymieszać
wszystko tylko do połączenia się składników. Nie
mieszać zbyt długo. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać 1 łyżkę gorzkiego kakao i 2 łyżki mleka. Ser twarogowy wymieszać z żółtkiem i cukrem wanilinowym. Foremki do muffinek wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Ciasto nakładać do
foremek na zmianę: raz jasne, raz ciemne oraz po łyżce przygotowanego wcześniej
sera. Ciasto wykładać do 3/4 wysokości foremki. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują :-)
Upiekłam je dzisiaj i były po prostu doskonałe! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pięknie!
OdpowiedzUsuń