niedziela, 4 grudnia 2016

Omlet żytni z makiem i konfiturą truskawkową


Pyszny omlet z mąki żytniej z dodatkiem maku...
Z dodatkiem konfitury truskawkowej...
Wprost rozpływa się w ustach...



     Składniki (mała patelnia o średnicy 16 cm):
  • 2 jajka
  • 2 kropelki aromatu arakowego (lub innego ulubionego np. waniliowego)
  • 25 g mąki żytniej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier / cukier puder / stewia - wedle uznania
  • 1 łyżeczka maku (5g)
     Dodatkowo:
  • kilka łyżeczek konfitury truskawkowej 

     Przygotowanie:

W małej miseczce wymieszać mąkę żytnią z proszkiem do pieczenia oraz cukrem / stewią. Jajka ubić z aromatem arakowym na puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać powoli mąkę wymieszaną z dodatkami. Na koniec wsypać 1 łyżeczkę maku i dokładnie wymieszać. Małą patelnię rozgrzać i wyłożyć masę, przykryć przykrywką. Smażyć kilka minut na małym ogniu z obu stron. Gotowy omlet przełożyć na talerz. Na wierzchu rozsmarować konfiturę truskawkową. 

3 komentarze:

  1. Omlet wygląda tak pięknie, że zaraz idę robić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo się cieszę i życzę smacznego :)

      Usuń
  2. jejku ale omlet! Jak babka normalnie KRADNE PRZEPIS! I ta konfitura.... mniam

    OdpowiedzUsuń