Omlet żytni z makiem i konfiturą truskawkową
Pyszny omlet z mąki żytniej z dodatkiem maku...
Z dodatkiem konfitury truskawkowej...
Wprost rozpływa się w ustach...
Składniki (mała patelnia o średnicy 16 cm):
- 2 jajka
- 2 kropelki aromatu arakowego (lub innego ulubionego np. waniliowego)
- 25 g mąki żytniej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier / cukier puder / stewia - wedle uznania
- 1 łyżeczka maku (5g)
- kilka łyżeczek konfitury truskawkowej
Przygotowanie:
W małej miseczce wymieszać mąkę żytnią z proszkiem do pieczenia oraz cukrem / stewią. Jajka ubić z aromatem arakowym na puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać powoli mąkę wymieszaną z dodatkami. Na koniec wsypać 1 łyżeczkę maku i dokładnie wymieszać. Małą patelnię rozgrzać i wyłożyć masę, przykryć przykrywką. Smażyć kilka minut na małym ogniu z obu stron. Gotowy omlet przełożyć na talerz. Na wierzchu rozsmarować konfiturę truskawkową.
Omlet wygląda tak pięknie, że zaraz idę robić :)
OdpowiedzUsuńW takim razie bardzo się cieszę i życzę smacznego :)
Usuńjejku ale omlet! Jak babka normalnie KRADNE PRZEPIS! I ta konfitura.... mniam
OdpowiedzUsuń