wtorek, 19 sierpnia 2014

Placuszki biszkoptowe z borówkami





Cudowne placuszki z borówkami... Puszyste, mięciutkie i genialne w smaku! Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, dlatego naprawdę warto je zrobić. Doskonałe na pyszne śniadanie, podwieczorek czy kolację...


   Składniki na 1 porcję (ok. 8 placuszków):

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier / stewia*
  • borówki amerykańskie (125 g)

    Przygotowanie:

Borówki przepłukać i osuszyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem lub stewią na pianę. Następnie dodać żółtka, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Rozgrzać lekko patelnię i łyżką nakładać placuszki**. W każdy placuszek powciskać kilka borówek. Smażyć z obu stron na złocisty kolor pod przykryciem. Udekorować świeżymi borówkami. Można posypać je cukrem pudrem.

*  Jeśli ktoś nie używa cukru z powodzeniem może wykorzystać stewię w tym przepisie. 
**  Patelnię można lekko posmarować masłem, ale nie jest to konieczne jeśli mamy patelnię                teflonową. Bez problemu udało mi się usmażyć placuszki na suchej patelni.









2 komentarze:

  1. I narobiłaś mi smaka na słodką kolację jeszcze dziś... :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale puszyste! Musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń