Placuszki biszkoptowe z borówkami
Cudowne placuszki z borówkami... Puszyste, mięciutkie i genialne w smaku! Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, dlatego naprawdę warto je zrobić. Doskonałe na pyszne śniadanie, podwieczorek czy kolację...
Składniki na 1 porcję (ok. 8 placuszków):
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier / stewia*
- borówki amerykańskie (125 g)
Przygotowanie:
Borówki przepłukać i osuszyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem lub stewią na pianę. Następnie dodać żółtka, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Rozgrzać lekko patelnię i łyżką nakładać placuszki**. W każdy placuszek powciskać kilka borówek. Smażyć z obu stron na złocisty kolor pod przykryciem. Udekorować świeżymi borówkami. Można posypać je cukrem pudrem.
* Jeśli ktoś nie używa cukru z powodzeniem może wykorzystać stewię w tym przepisie.
** Patelnię można lekko posmarować masłem, ale nie jest to konieczne jeśli mamy patelnię teflonową. Bez problemu udało mi się usmażyć placuszki na suchej patelni.
I narobiłaś mi smaka na słodką kolację jeszcze dziś... :-)
OdpowiedzUsuńAle puszyste! Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń