środa, 13 sierpnia 2014

Zapiekane torciki z cukinii



  
Zapiekane torciki z cukinii to świetny pomysł na letni obiad lub kolację... Możemy je również podać jako elegancką przystawkę na ciepło. Co tu dużo mówić... Łatwo, szybko i smacznie!


   Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • kilka pomidorów
  • kulka mozzarelli
  • kilka plastrów sera żółtego
  • kilka plastrów szynki
  • kapary lub oliwki
  • sól, vegeta, przyprawa do pomidorów

   Przygotowanie:

Cukinię obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster przyprawiamy vegetą nacierając cukinię z obu stron. Odstawiamy.  Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej plasterki cukinii obok siebie. Następnie układamy kolejno warstwami plasterki: sera żółtego / mozzarelli*, szynki, znowu sera żółtego / mozzarelli* i pomidora. Delikatnie oprószamy solą lub przyprawą do pomidorów. Na wierzchu układamy kapary lub oliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 25 minut. 

* Na niektórych plastrach cukinii ułożyłam mozzarellę, a na tych które zostały ser żółty.






1 komentarz: