Zapiekane torciki z cukinii
Zapiekane torciki z cukinii to świetny pomysł na letni obiad lub kolację... Możemy je również podać jako elegancką przystawkę na ciepło. Co tu dużo mówić... Łatwo, szybko i smacznie!
Składniki:
- 1 duża cukinia
- kilka pomidorów
- kulka mozzarelli
- kilka plastrów sera żółtego
- kilka plastrów szynki
- kapary lub oliwki
- sól, vegeta, przyprawa do pomidorów
Cukinię obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Każdy plaster przyprawiamy vegetą nacierając cukinię z obu stron. Odstawiamy. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej plasterki cukinii obok siebie. Następnie układamy kolejno warstwami plasterki: sera żółtego / mozzarelli*, szynki, znowu sera żółtego / mozzarelli* i pomidora. Delikatnie oprószamy solą lub przyprawą do pomidorów. Na wierzchu układamy kapary lub oliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 25 minut.
* Na niektórych plastrach cukinii ułożyłam mozzarellę, a na tych które zostały ser żółty.
Prosty i rewelacyjny pomysł. Pyszności!!!
OdpowiedzUsuń