niedziela, 14 września 2014

Deserowe śliwki w miodzie



Deserowe śliwki w miodzie z dodatkiem ciemnego rumu i cynamonu... Świetny dodatek do różnego rodzaju deserów, naleśników, placków, czy omletów.

     Składniki:
  • 250 g śliwek (węgierek)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • szczypta cynamonu

     Przygotowanie:

Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć z nich pestki. W małym garnku podgrzać miód. Dodać śliwki, rum i cynamon. Gotować chwilę, co jakiś czas mieszając (śliwki mają nieco zmięknąć, ale powinny pozostać w całości). Podawać do różnego rodzaju deserów, placków, czy omletów.


11 komentarzy:

  1. Uwielbiam śliwki :-) ta propozycja jest super pyszna :-) świetny przepis Klaudio :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliwki w miodzie ubóstwiam ! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich śliwek nie jadłam, muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

  4. ja bym te śliwki chrupała pojedynczo i to już by był deser idealny, ponieważ uwielbiam te owoce :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam śliwki, ale takich jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniaaam ! A mam akurat śliwki na stanie, szkoda, że wyjeżdżam, bo pewnie bym wypróbowała ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm pyszniee ;)) Dlaczego muszę ogladać takie rzeczy w nocy ;p ?

    OdpowiedzUsuń
  8. śliwki bardzo lubimy, a w połączeniu z miodem muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z omletem najbardziej by pasowały:) Oj, zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! :)
    ile czasu można je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń