Deserowe śliwki w miodzie
Deserowe śliwki w miodzie z dodatkiem ciemnego rumu i cynamonu... Świetny dodatek do różnego rodzaju deserów, naleśników, placków, czy omletów.
Składniki:
- 250 g śliwek (węgierek)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka ciemnego rumu
- szczypta cynamonu
Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć z nich pestki. W małym garnku podgrzać miód. Dodać śliwki, rum i cynamon. Gotować chwilę, co jakiś czas mieszając (śliwki mają nieco zmięknąć, ale powinny pozostać w całości). Podawać do różnego rodzaju deserów, placków, czy omletów.
Uwielbiam śliwki :-) ta propozycja jest super pyszna :-) świetny przepis Klaudio :-)
OdpowiedzUsuńWielbię. :)
OdpowiedzUsuńśliwki w miodzie ubóstwiam ! <3
OdpowiedzUsuńTakich śliwek nie jadłam, muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńja bym te śliwki chrupała pojedynczo i to już by był deser idealny, ponieważ uwielbiam te owoce :-)
Uwielbiam śliwki, ale takich jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńMniaaam ! A mam akurat śliwki na stanie, szkoda, że wyjeżdżam, bo pewnie bym wypróbowała ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńMmm pyszniee ;)) Dlaczego muszę ogladać takie rzeczy w nocy ;p ?
OdpowiedzUsuńśliwki bardzo lubimy, a w połączeniu z miodem muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńZ omletem najbardziej by pasowały:) Oj, zjadłabym.
OdpowiedzUsuńSuper! :)
OdpowiedzUsuńile czasu można je przechowywać?