wtorek, 16 września 2014

Domowe burgery z indykiem



Smakowite burgery z pysznymi, soczystymi kotletami z mięsa mielonego z indyka... Z dodatkiem kapusty pekińskiej, pomidorów, ketchupu i musztardy. To wszystko w ciemnej, wieloziarnistej bułce.


    Składniki (na 3-4 porcje):
  • 3-4 bułki wieloziarniste
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
  • pół średniej kapusty pekińskiej
  • 1-2 pomidory
  • 3-4 łyżeczki ketchupu
  • 3-4 łyżeczki musztardy
  • patyczki do szaszłyków

     Przygotowanie:

Mięso mielone z indyka przekładamy do miski, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego i dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy 3-4 kotlety. Rozgrzewamy grill elektryczny lub patelnię grillową i układamy kotlety. Smażymy kilka minut z obu stron, aż mięso stanie się jaśniejsze, ale wciąż pozostanie soczyste. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, a pomidory kroimy w plastry. Gdy kotlety będą już gotowe, bułki przekrajamy na pół. Dolną część smarujemy ketchupem, a górną część musztardą. Na dolną część przekładamy garść poszatkowanej kapusty pekińskiej, kotlet z indyka, plasterki pomidora oraz górną część bułki. Na koniec w sam środek wbijamy patyczek do szaszłyków, tak żeby wszystko się dobrze trzymało i nie wypadało podczas jedzenia. Przekładamy na talerz i podajemy.  


12 komentarzy:

  1. Twój burger wygląda przepysznie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasem robię domowe burgery. Moja rodzina je uwielbia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Częstuję się! Wygląda przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Soczysty i apetycznie wygląda. Dobra robota:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajnie to zrobiłaś :-) pyszności i o wiele zdrowsze jedzenie niż w budkach :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż ślinka pociekła po klawiaturze... ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają, domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smaka robisz!

    _________________
    a u mnie?
    to co każdy lubi, nowości ciuszkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj pyszności :) Narobiłaś mi ochoty na takie :)

    OdpowiedzUsuń