Domowe burgery z indykiem
Smakowite burgery z pysznymi, soczystymi kotletami z mięsa mielonego z indyka... Z dodatkiem kapusty pekińskiej, pomidorów, ketchupu i musztardy. To wszystko w ciemnej, wieloziarnistej bułce.
Składniki (na 3-4 porcje):
- 3-4 bułki wieloziarniste
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
- pół średniej kapusty pekińskiej
- 1-2 pomidory
- 3-4 łyżeczki ketchupu
- 3-4 łyżeczki musztardy
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
Mięso mielone z indyka przekładamy do miski, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego i dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy 3-4 kotlety. Rozgrzewamy grill elektryczny lub patelnię grillową i układamy kotlety. Smażymy kilka minut z obu stron, aż mięso stanie się jaśniejsze, ale wciąż pozostanie soczyste. Kapustę pekińską drobno szatkujemy, a pomidory kroimy w plastry. Gdy kotlety będą już gotowe, bułki przekrajamy na pół. Dolną część smarujemy ketchupem, a górną część musztardą. Na dolną część przekładamy garść poszatkowanej kapusty pekińskiej, kotlet z indyka, plasterki pomidora oraz górną część bułki. Na koniec w sam środek wbijamy patyczek do szaszłyków, tak żeby wszystko się dobrze trzymało i nie wypadało podczas jedzenia. Przekładamy na talerz i podajemy.
Domowe najlepsze!.
OdpowiedzUsuńTwój burger wygląda przepysznie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzasem robię domowe burgery. Moja rodzina je uwielbia:)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się! Wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńSoczysty i apetycznie wygląda. Dobra robota:)
OdpowiedzUsuńJaka porcja dobroci :))
OdpowiedzUsuńAle fajnie to zrobiłaś :-) pyszności i o wiele zdrowsze jedzenie niż w budkach :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńAż ślinka pociekła po klawiaturze... ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńsmaka robisz!
OdpowiedzUsuń_________________
a u mnie?
to co każdy lubi, nowości ciuszkowe :)
Oj pyszności :) Narobiłaś mi ochoty na takie :)
OdpowiedzUsuń