niedziela, 21 września 2014

Jogurtowa pianka czekoladowa



Pyszna i lekka jak chmurka jogurtowa pianka czekoladowa... Ładnie się prezentuje i jest taka puszysta! Doskonała na deser lub podwieczorek! 


    Składniki (na tortownicę o średnicy 18-20cm):
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru (lub więcej) / stewia
  • 750 g jogurtu naturalnego
  • 50 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g gorzkiego kakao
  •  ewentualnie: rodzynki

    Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier lub stewię oraz żółtka i jogurt naturalny. W miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i ewentualnie rodzynki obtoczone w mące. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut. Zostawić w piekarniku do wystudzenia. Następnie włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.

13 komentarzy:

  1. pysznie wygląda, a dla czekoladoholików ideał:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na taką piankę to bym się skusił z wielką chęcią :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny deserek :-) pysznie wygląda. Super przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka fajna jogurtowa pianka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny poprawiacz jesiennego złego humoru;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ma świetną teksturę! Kurcze, chyba będę musiała zrobić to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

  7. Ładnie się prezentuje, jest taka puszysta i zapewne bardzo pyszna - wpisuję się na kawałeczek :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie wybieram tę piankę, bo jest delikatna, bo jest czekoladowa, bo... po prostu mnie skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszłaby ta pianka jeśli bym użyła mąki np kokosowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mąki kokosowej nie wyjdzie pianka. Najlepiej użyć mąki pszennej, ewentualnie mąki pszennej z pełnego przemiału lub pełnoziarnistej, żeby pianka była lekka i puszysta :)

      Usuń