Jogurtowa pianka czekoladowa
Pyszna i lekka jak chmurka jogurtowa pianka czekoladowa... Ładnie się prezentuje i jest taka puszysta! Doskonała na deser lub podwieczorek!
Składniki (na tortownicę o średnicy 18-20cm):
- 2 jajka
- 2 białka
- szczypta soli
- pół szklanki cukru (lub więcej) / stewia
- 750 g jogurtu naturalnego
- 50 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g gorzkiego kakao
- ewentualnie: rodzynki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier lub stewię oraz żółtka i jogurt naturalny. W miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao i ewentualnie rodzynki obtoczone w mące. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut. Zostawić w piekarniku do wystudzenia. Następnie włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
pysznie wygląda, a dla czekoladoholików ideał:)
OdpowiedzUsuńmega puszysta *-*
OdpowiedzUsuńNa taką piankę to bym się skusił z wielką chęcią :D
OdpowiedzUsuńAle fajny deserek :-) pysznie wygląda. Super przepis :-)
OdpowiedzUsuńJaka fajna jogurtowa pianka :)
OdpowiedzUsuńIdealny poprawiacz jesiennego złego humoru;)
OdpowiedzUsuńPyszny, piankowy deser. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAle ma świetną teksturę! Kurcze, chyba będę musiała zrobić to ciacho :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńŁadnie się prezentuje, jest taka puszysta i zapewne bardzo pyszna - wpisuję się na kawałeczek :-):-):-)
Zdecydowanie wybieram tę piankę, bo jest delikatna, bo jest czekoladowa, bo... po prostu mnie skusiła :)
OdpowiedzUsuńmmm... znakomite
OdpowiedzUsuńWyszłaby ta pianka jeśli bym użyła mąki np kokosowej?
OdpowiedzUsuńZ mąki kokosowej nie wyjdzie pianka. Najlepiej użyć mąki pszennej, ewentualnie mąki pszennej z pełnego przemiału lub pełnoziarnistej, żeby pianka była lekka i puszysta :)
Usuń