piątek, 19 września 2014

Kęski z dorsza w cieście piwnym

Złociste i chrupiące kęski z dorsza w cieście piwnym... Smakują wyśmienicie! Doskonale sprawdzą się na obiad z dodatkiem surówki, czy frytek lub jako gorąca przekąska.
 


   Składniki (na 2-3 porcje):
  • 500 g filetów z dorsza (najlepiej atlantyckiego)
  • pół szklanki mąki pszennej (+ do obtoczenia)
  • pół szklanki jasnego piwa (lub trochę więcej)
  • sól, pieprz czarny
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cytryna

     Przygotowanie:

Filety z dorsza rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na nieduże kawałki.  Przekładamy na talerz i przyprawiamy solą i czarnym pieprzem. Następnie obtaczamy w mące. Pół szklanki mąki mieszamy dokładnie z piwem (powinno powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany). Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety zanurzamy w cieście piwnym. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru na dość mocno rozgrzanym oleju. Gotowe kęski przekładamy do odsączenia na ręcznik papierowy. Podajemy z  cząstkami cytryny.

5 komentarzy: