Kęski z dorsza w cieście piwnym
Składniki (na 2-3 porcje):
- 500 g filetów z dorsza (najlepiej atlantyckiego)
- pół szklanki mąki pszennej (+ do obtoczenia)
- pół szklanki jasnego piwa (lub trochę więcej)
- sól, pieprz czarny
- olej rzepakowy do smażenia
- cytryna
Filety z dorsza rozmrażamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy na talerz i przyprawiamy solą i czarnym pieprzem. Następnie obtaczamy w mące. Pół szklanki mąki mieszamy dokładnie z piwem (powinno powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany). Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety zanurzamy w cieście piwnym. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru na dość mocno rozgrzanym oleju. Gotowe kęski przekładamy do odsączenia na ręcznik papierowy. Podajemy z cząstkami cytryny.
też robię i są pyszne!!
OdpowiedzUsuńSuper rybka :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńmusiały być pyszne!: )
OdpowiedzUsuńJaka fajna rybka :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kęski - to jest bardzo pyszne danie - pozdrawiam :-):-):-)