wtorek, 9 września 2014

Lekki bigosik z cukinii



   Bardzo smaczny bigosik z cukinii w lżejszej wersji...  Zdrowy i bez tłuszczu. Znajdziemy w nim cukinię, paprykę, marchewkę, pierś z kurczaka i tofu. Przyprawy dodają mu ciekawego, delikatnie pikantnego smaku :)


    Składniki (na 1 porcję):
  • 1 mała cukinia (300g)
  • 1 czerwona papryka (200 g)
  • 1 marchewka (100 g)
  • pierś z kurczaka (150 g)
  • 100 g tofu
  • 1 ząbek czosnku
  • vegeta, sól, pieprz
  • papryka w proszku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli

    Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy 1 łyżeczkę vegety i zagotowujemy. Wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Cukinię obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę ścieramy na tarce, a tofu kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do garnka. Mieszamy. Wyciskamy ząbek czosnku i przyprawiamy pieprzem, papryką w proszku, ziołami prowansalskimi i suszoną cebulą (gdyby potrawa była za mało słona to dodajemy jeszcze sól lub vegetę wedle własnego smaku). Gdy wszystkie warzywa zmiękną dodajemy pokrojone tofu i gotujemy kilka minut. Potrawę przekładamy do talerza lub miseczki.



8 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne danie :-) musi być pyszne :-) z chęcią bym takie zjadła na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne!! robię z kiełbasą, ale też jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń

  4. świetna, nietypowa potrawa, która wygląda bardzo pysznie - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mąż leczo uwielbia, ale takiego połączenia składników jeszcze nie jadł :) muszę koniecznie wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie w domu takie coś nazywałoby się "leczo";) Poproszę bez mięcha:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się taki przepis:) Idealny na obiad lub kolację.

    OdpowiedzUsuń